Вход* * *

Търсим напористи и пробивни хора за набиране на реклами за списанието. 

Впечатляващ % комисионна!
Повече подробности - тук.

 

---------------------------------

 

 

 

 

---------------------------------

Jooble

Обяви за работа

Списание „Човешки ресурси”

на 25 години!

Брой 6/2017

  
 Брой 6/2017      Брой 7/2017

  
  Брой 4/2017
   
 Брой 5/2017 

  
 Брой 2/2017      Брой 3/2017

  Брой 10/2016    Брой 1/2017

  
  Брой 8/2016    Брой 9/2016

   
  Брой 6/2016       Брой 7/2016

   
 Брой 3-4/2016      Брой 5/2016


Брой 2/2016 

Брой 1/2016

Брой 10/2015

Брой 9/2015

Брой 7/2015

Брой 8/2015

altБрой 5/2015

 Брой 6/2015

altБрой 2/2015

 altБрой 3-4/2015

altБрой 10/2014

alt
Брой 1/2015 

Брой 8/2014Брой 8/2014

altБрой 9/2014 

altБрой 4/2014

altБрой 7/2014

altБрой 2/2014

alt
Брой 3/2014 

altБрой 10/2013

altБрой 1/2014 

altБрой 8/2013

altБрой 9/2013

alt
Брой 6/2013

altБрой 7/2013

alt
Брой 3/3013

altБрой 4-5/2013

alt
Брой 1/2013

alt
Брой 2/2013

 

БРОЙ 8/2017

БЪРНАУТ

СТРАТЕГИИ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СИНДРОМА НА ПРОФЕСИОНАЛНО ПРЕГАРЯНЕ

Милен Великов, Мениджър „Човешки ресурси“

Какво означава терминът „професионално прегаряне“ (Burnout)?
Това е индивидуално преживяване, което е специфично единствено и само в контекста на работата. То се наблюдава сред т.нар. „социални професии“ – лекари, учители, пожарникари или по-общо казано това професионално състояние се среща при работа на хора с други хора, като тези които са активната страна подлежат на това негативни психично състояние, защото предоставят услуга на другите. Съществуват редица разграничения между синдрома на професионално прегаряне с други сродни състояния като стрес, депресия, фрустрация и др., но това е тема за друга статия.
Все още не съществува единна дефиниция за бърнаут, която да е приета за стандарт, но редица изследователи проучват корените на това състояние, измерват неговите нива и последици, симптомите му, причините за възникване и негативните последици на ниво индивид и група.
Изследователи на това професионално явление
Синдром на професионалното изчерпване (прегаряне) е понятие, използвано в статията „Прегарянето Високата цена на високите постижения“ на американския психиатър Хърбърт Фройденбергер през 1974 г., който забелязва този синдром сред своите колеги.
Основният аспект на този синдром е повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение.
Тази статия поставя началото на научната дискусия свързана с бърнаут-синдрома.
...

ПРЕГАРЯМЕ БАВНО, НЕУСЕТНО ПОЧТИ…

Стойне Василев, председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти

Обикновено свързваме професионалното прегаряне (или бърнаут) с хората на заплата и техния стремеж да изпълнят всички поставени задачи в срок, за да стигнат до върха на корпоративната йерархия. Всъщност, предприемачите и фрийлансърите са не по-малко застрашени от този бич на съвремието ни, дори напротив. Те са превърнали ежедневието си в маратон от срещи, а мултитаскинга е единственият начин да свършат всичко, които са планирали. В тази статия ще ви разкажа за моя начин да се справя с бърнаута и ще споделя наблюденията си върху други предприемачи за прегарянето и последиците от него.
Как да разберем, че вече сме прег(о)рели?
Като предприемач имаш страхотен ентусиазъм и мотивация да свършиш всички задачи за възможно най-кратко време. Успехът на фирмата и твоят собствен успех зависят от това. Постепенно, с течение на времето, работата изостава, въпреки че работиш същите часове, дори повече. Това се казва работа на „празни обороти“ – двигателят работи с пълна мощност, но колата не се движи. Как реагираме ние? Даваме още газ, и още, и още. Някъде по това време двигателят изпушва и отказва напълно. Нещо подобно се случва и с нас.
Непрекъснатото тичане, мултитаскингът, забързания начин на живот и жестоката конкуренция да сме „по-по-най“ довеждат до момент, в който нещата, които сме правили започват да губят смисъл. Вече не се събуждаме пълни с енергия, а ежедневните задачи ни се струват като непосилни предизвикателства. Не рядко бърнаутът е съпроводен и с паник атаки, които се появяват сякаш от нищото и материализират нашите страхове. Гадене, световъртеж, задушаване са част от признаците на тези атаки.
...

ПОДБОР

СИГНАТУРНИЯТ ОПИТ И КАК ДА ГО ИЗПОЛЗВАМЕ КАТО РАБОТОДАТЕЛИ

Марияна Боянова, директор Мениджмънт в Novi Global Bulgaria

Привличането на добри професионалисти в момента е най-голямото предизвикателство, пред което се изправят компаниите. Ако гледаме на привличането на кандидати толкова сериозно колкото на привличането на клиенти, можем до известна степен да гарантираме едно по-устойчиво бизнес развитие. Въвеждането на служителите в различни процеси в бизнеса им позволява да се ангажират и идентифицират с работодателя си в по-висока степен, което минимизира риска да си тръгнат от него. Например, служителите могат да помогнат чрез препоръка на техни познати за вътрешно фирмени позиции. Често те са и лоялни клиенти, които се превръщат в най-големите фенове на бранда ви и негови най-добри последователи.
Добрият служител е онзи, който спомага за успеха на компанията на всички нива и функции независимо дали е в моментната си роля на специалист по подбор или търговец.
Продажбите се считат за най-важното в компаниите и повечето управленци ясно могат да заявят таргетираните от тях клиенти – онези, които със сигурност ще купят техния продукт или услуга. Срещайки се ежедневно с различни компании – работодатели, смея да кажа, че малко от тях, обаче, успяват толкова ясно да опишат идеалния за тях служител за дадена позиция. Да, работодателят е наясно какви професионални качества са необходими, ала не винаги отчита факта, че адаптацията на професионалиста към конкретната организационна култура е ключова за успешното му представяне на работа.
...

ПРОФЕСИЯ

ФРИЙЛАНСЪР – ЗАЩО НЕ?

Мечтаете да се махнете от офиса и да предприемете свободно плаване. Това означава, че трябва да промените изцяло начина си на живот. Много хора изпитват истински ужас при мисълта, че трябва цял живот, до пенсиониране да ходят на работа. Затова избират професията фрийлансър. Ако работиш на свободна практика няма да ти се налага да ставаш рано сутрин и да „ходиш на работа”, защото тя, работата, си е винаги с теб. Единственото, което ти трябва е компютър, мишка и зарядно. И, разбира се мобилен телефон.
Преди това обаче се замислете кое е по-добре - работата в офиса или свободата.
Според американски изследователи работата от дома има и своите тъмни страни.
Група учени от нюйоркския политехнически институт Rensselaer, твърдят, че хората, които се застояват у дома стават причина за домашни спорове.   
Он-лайн изданието на Daily Mail казва, че желанието да се работи у дома често пъти води до много повече разочарования, отколкото така нежеланата работа в офиса.
...

ПРИЗНАТЕЛНОСТ!

СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ В ЕС!

Акад. д-р Ганчо Попов, ректор на „Национален български университет – трета възраст”

В България нямаме психар като Стивън Падок от Лас Вегас.
Но не бързайте да се успокоявате, пише Ирина Асиова, чe ние в България нямаме такива психари. Ние си измираме тихо и безславно в пенсионерска мизерия и без CNN (В. „24 часа“ 5.Х.2017 г.).
Можем спокойно да допълним, пенсионерите в България умират не само „тихо и безславно“ но и тъжно и мъчително, в самота, недоизлекувани и недохранени с пенсия до скоро от 82.5Є.
Психаря в Лас Вегас убил 50-60 човека и медиите ни облъчват вече цяла седмица. А в България ежегодно от НОИ отписват над 100 000 българи, основно в пенсионна възраст. Това медиите не го забелязват, но обикновените българи го наричат „Геноцид над собствените майки и бащи, пенсионерите в България“.
Ще се опитаме да покажем как се постига геноцида и възможностите той да се избегне и осигурят заслужени и добри дни за пенсионерите в България!
Навършилите пенсионна възраст у нас са над 2 200 000, над една трета от всички граждани, придобили избирателни права по законодателството на Република България.
Това са хората, които са отдали своя труд за изграждането на материалната и духовно база на страната. Преобладаващата част от тях са подложени на огромна незаслужена социална несправедливост, изразяваща се в жалки и недостатъчни пенсии с които да посрещнат нуждите си за изхранване и оцеляване.
В резултат на това:
- България, страна на столетници в близкото минало, сега е с най-кратък живот в ЕС – 72 г. за мъжете и 74 г. за жените;
- На първо място по смъртност - с 9.2% при 6.4% за Ирландия;
- Първенец по заболеваемост от туберкулоза в Европа, болестта на недохранването. България води по смъртност в Европа от злокачествени тумори и т.н.
...